Selecteer een pagina

DROOMBAANVERHAAL

door | apr 19, 2017

Lizzy van Hijkoop schrijft ‘droombaanverhalen’, waarvoor ze vrouwen die haar inspireren of waar ze nieuwsgierig naar is interviewt. Zoals ze zelf zegt: “Ik ontmoet ineens allemaal leuke vrouwen met een mooi verhaal en daar word ik ook erg blij van!” Ook mijn verhaal is te lezen op haar website, dankjewel Lizzy!

“Met haar creatieve bedrijf Designstudijo, waarbij zelfs de laatste letters staan voor haar naam, is Imke Jacobs (26) een wereld ingerold die ze volop aan het ontdekken is. Deze harde werker met een zachte G, zoals ze zichzelf omschrijft, geniet van het ondernemen en is druk bezig met een carrière binnen de wereld van interieur- en grafisch ontwerp.

Na een opleiding interior design & styling aan de Jan des Bouvrie Academie in Deventer, was Imke wel een beetje klaar met interieurontwerp en alles wat daarmee te maken had. Wel wilde ze creatief bezig blijven en een studie grafisch ontwerp leek haar daarom wel wat. Echter, vanwege alle financiële rompslomp en regelingen via DUO, strandde dit idee.

Imke besloot ‘gewoon’ te gaan solliciteren op grafische functies. “Een diploma zegt immers alleen wat je gedaan hebt, niet wat je kunt, toch? Ik hield mij bewust van de domme en deed net alsof er geen verschil zat tussen interieurontwerp en grafisch ontwerp.” Maar dat bleek flink tegen te vallen, want naast het gebrek aan grafische diploma’s, had Imke ook geen portfolio op dat gebied. “Uiteindelijk kreeg ik een half jaar na mijn afstuderen toch de kans om als creatief grafisch conceptdenker voor een communicatiebureau in Nijmegen te gaan werken. Helaas ging het hier wel om een startersbeurs. Dit houdt in dat je een half jaar lang 4 dagen per week werkt voor een minimale vergoeding, die de gemeente voor je betaalt. Maar: ik kon wel mooi ervaring opdoen!”

CREATIEVE ZZP
​Imke had eigenlijk nog nooit gedacht aan zelfstandig ondernemerschap. Sterker nog, ze was waarschijnlijk degene die het hardst schreeuwde: ‘ondernemen, nooit!’. Echter, toen de kans zich aandiende, was de keuze relatief snel gemaakt. “Mijn startersbeurscontract zou binnen enkele weken aflopen en als ik niet akkoord zou gaan met het voorstel van mijn baas dat hij mij als zelfstandige zou inhuren, zou ik waarschijnlijk weer op straat staan zonder werk. En ik had totaal geen zin om het hele sollicitatieproces opnieuw in te stappen. Ik besloot toen, na een tijdje wikken en wegen, de gok maar te nemen.  Zoals mijn vader het toentertijd zo mooi verwoordde:


​”SPRING ALTIJD IN HET DIEPE, HET ONDIEPE DOET NAMELIJK ZEER”

​Al vrij snel merkte Imke dat ze de juiste stap had genomen. Via het communicatiebureau kon ze één van de opdrachtgevers van daar overnemen. Dit gaf haar rust om de rest ‘op zijn beloop te laten’. “Natuurlijk houd ik zelf altijd mijn ogen en oren open om potentiële opdrachtgevers binnen te kunnen hengelen, maar gelukkig doet mijn netwerk dat ook. De meeste opdrachten die ik tot nu toe heb mogen doen, heb ik via social media of ‘via via’ binnengehaald. Wat me de laatste tijd wel steeds meer tegen begon te staan, is het feit dat ik vrijwel iedere dag alleen thuis zat te werken. Ik ben een enorm sociaal dier en ik had nu dagenlang niemand om mee te sparren of te kletsen. Dat vind ik wel een nadeel van zzp’er zijn. Om af en toe even lekker tussen de mensen te kunnen zijn, ben ik eind maart parttime aan de slag gegaan bij een interieurketen van Deense komaf.”

DROOMBAAN
Toch weet Imke zeker dat ze haar droombaan heeft gevonden. “De vrijheid om te kiezen voor en met wie je werkt, waar en wanneer je wilt, vind ik geweldig. Daarnaast haal ik enorm veel plezier uit ‘mensen’, in de breedste zin van het woord. Waar ik de ene dag bezig kan zijn met een logo ontwerp voor een psychosociaal therapeut, zit ik de volgende dag achter mijn laptop om de lay-out van een flyer voor een opticien te verzorgen. Ik vind het heerlijk om al die mensen en wensen te leren kennen en daar iets creatiefs mee te doen. Datzelfde geldt voor netwerken: hoe fantastisch is het om te horen waar anderen blij van worden, hoe zij met passie vertellen over hun vak en er (als kers op de taart) af en toe ook nog een hele leuke samenwerking in verscholen ligt?”

TIPS VAN IMKE
Geloof in jezelf, dan geloven anderen jou ook! “Klinkt heel simpel, is het natuurlijk niet. Maar iedere keer dat ik zaken los durf te laten en geloof in een goede afloop, iedere keer wanneer ik ergens tegenop zie en ik de stap toch durf te nemen, komt het uiteindelijk ook wel goed.”
‘Gewoon gaan doen! “Dit is natuurlijk veel gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar met een beetje uitleg is het misschien toch waardevoller dan het lijkt. Natuurlijk is het niet heel verstandig om als een kip zonder kop naar de Kamer van Koophandel te gaan, je in te schrijven en vervolgens te wachten tot je bedrijf een succesverhaal wordt, want zo werkt het helaas niet. Maar begin met een eerste stap en je rolt vanzelf in de volgende stap.”
Door zelf dingen uit te proberen, ervaar je vanzelf of ze bij je passen of niet. “Of het nu gaat om de keuze van een opleiding, een wereldreis of het opzetten van een eigen bedrijf. Als de stap te groot lijkt, werk dan van klein naar groot, groter, grootst. Loop een aantal dagen mee bij de opleiding die je interessant lijkt, begin met een rondreis door Europa of een verre reis van ‘slechts’ een maand of houd je, naast je oude vertrouwde baan, parttime bezig met het opzetten van je eigen bedrijf. Niet geschoten, altijd mis, toch?”
Creëer een goede mix tussen hoofd en hart. “Ik ben een denker en zodra mijn hoofd mij vertelt dat iets misschien niet de verstandigste optie zou kunnen zijn, is de kans al minimaal dat ik het wel ga doen – ook al kriebelt mijn hele lijf van enthousiasme. De laatste jaren heb ik echter een aantal inspirerende mensen ontmoet, die me leren meer naar mijn lijf, mijn hart en mijn onderbuikgevoel te luisteren. En dat levert weer mooie, nieuwe ervaringen op, zowel zakelijk als privé..!”

 

Designstudijo
Imke Jacobs Ontwerp
Samuel de Marezhof 33
3953 CH Maarsbergen

M +316 44 12 11 10

Mailen mag ook!

KVK 62896474
BTW NL002232336B77

algemene voorwaarden

privacyverklaring

Designstudijo
Imke Jacobs Ontwerp
Samuel de Marezhof 33
3953 CH Maarsbergen 

M +316 44 12 11 10
Liever mailen?  

KVK 62896474
BTW NL002232336B77 

algemene voorwaarden 

privacyverklaring